2018. július 23.

A fák titkos életéről gyerekeknek

A természetszerető, sokat kiránduló családok könyvespolcain ma már egyre több ismeretterjesztő könyv és természetről szóló mese kér helyet magának. Az egyre szélesebb kínálatból most egy újdonságot szeretnék a figyelmetekbe ajánlani.


2017. november 16.

A távolság nem ment fel a felelősség alól – „zöld filmek” a Verzió Filmfesztiválon

A Plastic China című filmet mindenkinek megmutatnám, aki a szelektív hulladékgyűjtésre hivatkozva lelkiismeretfurdalás nélkül veszi a PET-palackos üdítőket, az agyoncsomagolt árukat, és tépi egymás után a műanyagzacskókat az áruházak zöldségosztályán.


2017. november 1.

A kék bolygó lenyűgöző,
David Attenborough pedig menőbb, mint az X Factor

Nagy várakozás előzte meg a BBC Blue Planet 2 című sorozatát, melynek előzetese az interneten 43 millió kattintást hozott össze. A napokban vetítették az első részt, akik látták, szerintem nem csalódtak.


2017. augusztus 18.

Vackorecet és sulyomszósz – elődeink eledelei

Világszerte mintegy húszezerre tehető az ehető növények száma, ehhez képest a Föld nagy részén mindössze húszféle növényt termesztenek. A táplálkozásban régen fontos szerepe volt a vadon termő növényeknek, és persze, akkor még megvolt az ehhez szükséges tudás is.


2017. augusztus 10.

Egy amerikai Kínában,
avagy hétköznapok a haladás árnyékában

Kína nincs rajta a bakancslistámon, pedig szó mi szó, szép hosszú. A kontinensnyi ország valahogy eddig nem vonzott, mert arról először mindig a mérhetetlen környezeti károk, az elképesztő légszennyezés, a millió ott gyártott műanyag vacak és az egyént semmibe vevő társadalom jut eszembe. Nem mondom, hogy Peter Hessler könyvei megingatnák a Kínáról alkotott elképzeléseimet, de mindenképpen árnyalják a képet, és ő az arctalan tömeg helyett végre a kínai emberekről is mesél.


2017. március 28.

A Föld lassan belehal,
mi meg rá sem hederítünk

Rég vártam már arra, hogy végre a színházak is foglalkozzanak a klímaváltozással, elvégre mégis csak korunk egyik legnagyobb globális kihívásáról van szó. Nemrégiben végre eljutottam a Vígszínházba, ahol tavaly óta játsszák Mike Barttlet Földrengés Londonban című darabját, mely keményen szembesít bennünket a problémával és azzal a nemtörődömséggel, amivel ehhez egy átlag földlakó viszonyul.