2017. november 13.

Ahol a Körös és a Tisza találkozik

Csongrád viszonylag közel van hozzánk, de egyetemista voltam, mikor először jártam ott. Pontosabban átutaztam a szegedi egyetemre buszozva. Épp itt volt az ideje, hogy alaposabban is körülnézzek a Tisza-parti városban.


2017. október 27.

10 ok (és 10 kép), amiért szeretem Zebegényt

Zebegény szerintem az egyik legszebb falu az országban. A környéken remek túrákat lehet tenni, de érdemes a településre is időt szánni. Nemcsak azért, mert szép, de azért is, mert tele van érdekes történetekkel. Elmondom, én miért szeretem.


2017. október 17.

Ha a sziklák mesélni tudnának

Az Északi-középhegység két különleges látnivalóját is emberi kéz alkotta. Míg az egyikről tudjuk, hogy mikor és miért, a másikról egyelőre csak feltételezések vannak. Az azonban biztos, hogy mindkettőt látni kell.


2017. október 10.

Őszi séta a hullámtérben – Halásztelki tanösvény

A Hármas-Körös hullámterében található tanösvényt bármelyik évszakban is keressük fel, nem távozunk élmények nélkül. Csak elég figyelmesnek kell lennünk, és rájövünk, tele van élettel a táj.


2017. szeptember 27.

Az ismeretlen Upponyi-szoros

Kevesen ismerik, még kevesebben jártak ott, pedig az Upponyi-szoros hazai viszonylatban különleges látnivalónak számít, és ideális úti cél egy őszi kiránduláshoz.


2017. szeptember 23.

Randevú a jósvafői szalamandrákkal

Bebarangoltuk az Aggteleki-karszt vidékét, és időnk nagy részét ezúttal nem a föld alatt, inkább a föld színén töltöttük. Egy korábbi, őszi kirándulás rövid krónikája, lovakkal, szarvasokkal és szalamandrákkal.


2017. augusztus 30.

Kilátók, rendhagyó külsővel

Jó fent lenni. Jó onnan lenézni. A magasból minden szép, vagy legalábbis elég távol van ahhoz, hogy még a csúf is érdekesnek tűnjön. A táj messzire nyújtózik előttünk, a felhők szemmagasságban lebegnek, és az élet ott lenn csupán apró mozaikok halmaza. Következzen most három hazai kilátó, amely kicsit más mint a többi.


2017. augusztus 13.

Múltidéző malmok – slow turizmus a javából

Hajdan a szélmalmok szervesen hozzátartoztak az alföldi tájképhez. A vízimalmok is mindennapos látványnak számítottak a hegyi patakokon, ahogy a hajómalmok is nagyobb folyóinkon. Ma azonban, sajnos, már csak mutatóban találhatunk néhányat ezek közül.


2017. július 23.

Egyik ámulatból a másikba estünk a Jakab-hegyen

A Jakab-hegy a Mecseken belül is nagy kedvencem. Persze, önmagában is gyönyörű, de, ami különösen jó benne, hogy viszonylag kis területen sok-sok érdekességet tartogat a túrázók számára.


2017. március 28.

Vadludak nyomában

Egy hely, ahol még megmaradt valami az egykori, hatalmas „vadvízországból”, és ahol úgy lehet órákon keresztül gyalogolni, hogy a madarakon, őzeken és vaddisznókon kívül mással, nem igen találkozik az ember.


2017. március 28.

A hegy, amit félig elhordtak

A Bükkben található Bél-kői tanösvényen a jelen értékei mellett a múlt is feltárul. Bár a hajdani mészkőbányászat hatalmas tájsebet okozott, a hegy és annak környéke természeti értékekben még ma is nagyon gazdag.


2017. március 28.

Misztikus kolostorromok

Hegytetőkön, csendes völgyekben megbúvó kolostorok egykor a világtól elvonult szerzeteseknek adtak otthont. Emléküket ma már csak romok őrzik, melyek azonban még most is misztikus hangulatot árasztanak. Következzen most három kolostorrom, melyekért még ebben a barátságtalan, hideg időben is érdemes kimozdulni.