2018. január 21.

A Svábhegy télen is megér egy sétát

A Svábhegy a budapesti városrészek közül nemcsak az egyik legszebb, de számomra az egyik legérdekesebb is, ahol szinte minden régi épületnek és utcának megvan a saját története. Egy ottani séta felér egy időutazással.


2017. december 7.

Az ünnepelt íróból kertész lett a Svábhegyen

A budai Svábhegy egyik eldugott szegletében nemcsak egy kellemes parkot találtunk, de irodalmi időutazáson is részt vehettünk. Bár Jókai villája már rég nem áll, és a kert is megváltozott azóta, az író egykori svábhegyi birodalmáról így is sok mindent megtudtunk.


2017. november 28.

Svábhegytől Budafokig, a budai bor nyomában

Az egykori budai borvidéknek mára már csak az emléke maradt meg, pedig valamikor a Sas-hegyi vagy a Gellért-hegyi szőlőkből készült budai vörösbor Európa-szerte ismert volt.


2017. szeptember 25.

Mátyás király kedvenc hala, a viza

Bizonyára ma sokan meglepődnének azon, ha egyszer csak cápaméretű halak tűnnének fel a Dunában. Évszázadokkal ezelőtt ez megszokott látvány volt, az ember azonban mindent megtett annak érdekében, hogy az édesvizek óriásai eltűnjenek a Duna középső szakaszáról.


2017. augusztus 2.

A múlt őrzői – kunhalmok az Alföldön

A kunhalmok szervesen hozzátartoznak az alföldi tájhoz, némelyikük évezredek óta itt áll már, ennek ellenére mégis keveset tudunk róluk. Pedig a halmok sokat tudnának mesélni; a múltról, a táj változásairól, a hajdani élővilágról és azokról a népekről, akik évezredekkel, évszázadokkal ezelőtt éltek itt előttünk.


2017. június 6.

Az Ördögárok, Budapest láthatatlan patakja

Az Ördögárok Nagykovácsi közelében, tiszta vizű patakként kezdi útját, majd kibetonozott kanálisként a budai szennyvízelvezetőben végzi. A főváros területén ma már jórészt a föld alatt, láthatatlanul halad, az elmúlt századokban azonban nem egyszer nagyon is határozott volt a jelenléte.


2017. március 28.

A fecskék az iszapban telelnek?

A madarak vonulása évezredek óta izgatja az emberek fantáziáját. Már az ókorban is születtek elméletek arról, vajon hová tűnnek például a fecskék vagy gólyák a hideg idő közeledtével.