2018. november 26.

Minimalizmus, avagy a kevesebb tényleg több

A minimalizmus ma már egyre népszerűbb világszerte. Egy egyszerű eszköz az egyszerűbb és boldogabb életért. Aki szeretne egy kis inspirációt kapni az induláshoz, annak ajánlok most egy dokumentumfilmet.


2018. július 23.

A fák titkos életéről gyerekeknek

A természetszerető, sokat kiránduló családok könyvespolcain ma már egyre több ismeretterjesztő könyv és természetről szóló mese kér helyet magának. Az egyre szélesebb kínálatból most egy újdonságot szeretnék a figyelmetekbe ajánlani.


2017. november 16.

A távolság nem ment fel a felelősség alól – „zöld filmek” a Verzió Filmfesztiválon

Magamfajta dokumentumfilm-rajongó számára a november közepe mindig fontos dátum, ekkor rendezik ugyanis a Verzió Filmfesztivált, ahol évről-évre remek alkotásokat láthatunk.


2017. november 1.

A kék bolygó lenyűgöző, David Attenborough pedig menőbb, mint az X Factor

Nagy várakozás előzte meg a BBC Blue Planet 2 című sorozatát, melynek előzetese az interneten 43 millió kattintást hozott össze. A napokban vetítették az első részt, akik látták, szerintem nem csalódtak.


2017. augusztus 18.

Vackorecet és sulyomszósz – elődeink eledelei

Világszerte mintegy húszezerre tehető az ehető növények száma, ehhez képest a Föld nagy részén mindössze húszféle növényt termesztenek. A táplálkozásban régen fontos szerepe volt a vadon termő növényeknek, és persze, akkor még megvolt az ehhez szükséges tudás is.


2017. augusztus 10.

Egy amerikai Kínában, avagy hétköznapok a haladás árnyékában

Kína nincs rajta a bakancslistámon, pedig szó mi szó, szép hosszú. A kontinensnyi ország valahogy eddig nem vonzott, mert arról először mindig a mérhetetlen környezeti károk, az elképesztő légszennyezés, a millió ott gyártott műanyag vacak és az egyént semmibe vevő társadalom jut eszembe. Nem mondom, hogy Peter Hessler könyvei megingatnák a Kínáról alkotott elképzeléseimet, de mindenképpen árnyalják a képet, és ő az arctalan tömeg helyett végre a kínai emberekről is mesél.


2017. március 18.

A Föld lassan belehal, mi meg rá sem hederítünk

Rég vártam már arra, hogy végre a színházak is foglalkozzanak a klímaváltozással, elvégre mégis csak korunk egyik legnagyobb globális kihívásáról van szó. Nemrégiben végre eljutottam a Vígszínházba, ahol tavaly óta játsszák Mike Barttlet Földrengés Londonban című darabját, mely keményen szembesít bennünket a problémával és azzal a nemtörődömséggel, amivel ehhez egy átlag földlakó viszonyul.