Vackorecet és sulyomszósz – elődeink eledelei

kulturzöld | 2017. augusztus 18.

Világszerte mintegy húszezerre tehető az ehető növények száma, ehhez képest a Föld nagy részén mindössze húszféle növényt termesztenek. A táplálkozásban régen fontos szerepe volt a vadon termő növényeknek, és persze, akkor még megvolt az ehhez szükséges tudás is.

Mára csak kevesen maradtak, akik még ismerik az erdő-mező ehető növényeit. De ha lassan is, mintha elkezdődne valami változás, és egyre többen érdeklődnek a természet kincsei iránt. Az érdeklődőknek nyújthat segítséget, és adhat jókora inspirációt is a Pécsi Természettudományi Múzeum vándorkiállítása, mely november közepéig egy börzsönyi településen, Diósjenőn állomásozik. A település kedvelt kiindulópontja a börzsönyi túráknak. Aki erre jár, ugorjon be és nézzen körül.

A Természet ízei című kiállítás ízelítőt ad a hazai erdeink, rétjeinek, mocsaraink ehető, vadon termő növényeiből és gombáiból, a látogatók megismerhetik azok egykori és mai használatát. A kiállításon nemcsak egy régi, gazdagon feltöltött éléskamrát, de mai vadnövényes és gombás kézműves termékeket is láthatunk.

A vadontermő növények és gombák egykor a mindennapos étkek voltak, de nagy aszályok, járványok, hosszú háborúk után még inkább előtérbe kerültek. Volt, ahol tölgyfakéregből őröltek lisztet, galagonyából sütöttek pogácsát és megfőzték a gyékény gyöktörzsét.

A tárlat a jelenlegi természetvédelmi vonatkozásokra is kitér, hisz ma már számos növény gyűjtése nem lehetséges. Ilyen például a védett sulyom, amit vízi gesztenyének is hívtak, és főzve, sütve is ették, szárítva pedig lisztet készítettek belőle. A növény gyűjtésére ma már csak a Tisza-tavon lehetséges, de ott is engedélyhez kötött.

De egykor gyakran használták a ma már fokozottan védett tátorjánt is. A 16-17. században a pásztorok kedvelt eledele volt, gumóját nyersen és főzve is fogyasztották, és ínséges időkben is fontos táplálékforrásnak számított. Ma már azonban a löszfalakon élő növény gyűjtése tilos.

Harmatkása saláta, sulyomszósz, főtt böngyőle, csak néhány a tárlaton fellelhető ételreceptek közül, melyekről korábban még sosem hallottam. Ahogy a hangulatosan berendezett térben a kiállított lekvárokat, eceteket, szárított virágokat és összegyűjtött terméseket nézegetem, újra és újra meglepődöm. Jé, a vadkörtéből csináltak ecetet? A komlóhajtásból kovászt? A galagonyából lisztet?

Mennyi mindent nem tudunk, mi, elkényelmesedett, előre csomagolt készételekhez szokott XXI. századi emberek. Legfőbb ideje, hogy újra megtanuljuk, amit őseink olyan jól tudtak. Az ismerkedést kezdhetjük mindjárt ezzel a kis kiállítással.

Helyszín: Diósjenő Erdei Szabadidőpark

A kiállítás 2017. november 15-ig látogatható a park nyitvatartási idejében.

További információ: az Erdei Szabadidőpark weboldalán

Szeptember 10-én Erdőkóstoló napra várják a látogatókat, ahol lesz természetismereti túra, tárlatvezetés A természet ízei kiállításon, kézműves foglalkozás. Az erdei piacon pedig helyi és mecseki erdőkben gyűjtött és feldolgozott termékeket kóstolhatnak, nézhetnek, vásárolhatnak az érdeklődők.

2017. augusztus 18.