A fák titkos életéről gyerekeknek

kulturzöld | 2018. július 23.

A természetszerető, sokat kiránduló családok könyvespolcain ma már egyre több ismeretterjesztő könyv és természetről szóló mese kér helyet magának. Az egyre szélesebb kínálatból most egy újdonságot szeretnék a figyelmetekbe ajánlani.

A gyerekek eredendően szeretnek a természetben lenni, és érdekli őket a bennünket körülvevő világ. Ha ez megváltozik, arról elsősorban mi, felnőttek tehetünk. Épp ezért legyünk velük minél többet a szabadban, figyeljük meg az állatokat, hallgassuk az erdő hangjait, nézzük a felhőket, ugráljunk pocsolyákba. Ha pedig elfáradtunk, vigyük be a természetet a szobába, elevenítsük fel a korábbi kirándulásokat, és tervezzünk újakat, például az alábbi gyerekkönyv segítségével.

A gyerekek még sokkal közelebb vannak a természethez, sokkal élénkebb a fantáziájuk, mint a felnőtteké, akiknek gondolatait már gúzsba kötik a szürke hétköznapok. Egy gyerek számára teljesen természetes az, hogy a fák beszélnek egymással, hogy a zengőlegyek egyáltalán nem ostobák, a szajkók pedig igen jó memóriával rendelkeznek.

Peter Wohlleben, aki A fák titkos élete című könyvével lett világhírű, közel 30 éve vezet gyerekcsoportokat az erdőben, és 2016-ban erdei iskolát is alapított. Nemcsak az erdőről tud sokat, de a gyerekekről is. És ez a magyarul most megjelent Érted a fák beszédét? című könyvéből is kiderül.

Wohlleben könyvében a gyerekek számára is közérthetően és érdekesen ír az erdei élővilágról, és számos izgalmas részletre hívja fel a figyelmet, amit bárki láthat, ha nyitott szemmel és kellő kíváncsisággal járja az erdőt. Itt nincsenek tankönyvízű szövegek az erdők szintjeiről vagy a vaddisznó gumós zápfogáról, ellenben olvashatunk arról, hogy a fáknak is nőhet pattanása, hogy a legöregebb fa egy kis svéd lucfenyő, amelynek korát 10 ezer évre (!) becsülik, vagy arról, hogy nemcsak a mi életünket, de az erdő talaját is behálózza az internet.

A könyvben az erdőt nem különálló fák összességeként látjuk, hanem egy bonyolult rendszerként, amelynek a fák, a korhadt fákon kopácsoló harkályok éppúgy fontos részei, mint a gombák és a mohák, és együtt, egymásra utalva alkotnak egy összefüggő rendszert.

Szinte minden témához kapcsolódik egy gyakorlati feladat is, amit a gyerekek az erdőben járva maguk is kipróbálhatnak. Egy locsolókannával utánozhatják a gímszarvas bőgését, kipróbálhatják a harkályok erdei telefonját, és kideríthetik azt is, hogyan vigyáznak háziállataikra a hangyák.

Egy-egy erdei kirándulás után érdemes a gyerekeknek fellapozni a könyvet, amelyben bővebben is utánanézhetnek a felmerülő kérdéseiknek. Márpedig mi, szülők, tudjuk, hogy a gyerekeknek rengeteg kérdésük van, így ha szeretnénk képben lenni, és nem tudjuk, hogy a fák izzadnak-e nyáron, mit akar a fagyöngy a fától, s vajon tudnak-e esőt csinálni az erdők, lámpaoltás után vegyük kölcsön a könyvet, és ismerkedjünk meg közelebbről is az erdővel.

Peter Wohlleben: Érted a fák beszédét? – Kalandozások az erdőben
Kolibri Kiadó, 2018.

Ár: 3999 Ft

2018. július 23.