2019. július 1.

Legyen ez a július a kezdet, és aztán soha ne érjen véget

Mármint az egyszer használatos műanyagok száműzetése. Azok számára, akik most teszik meg az első lépéseket a „műanyagmentes” életmód felé.


2018. augusztus 1.

Meddig akarunk még kiszúrni a gyermekeinkkel? – Hét hónap alatt elértük a túlfogyasztás napját

Nem tudom, hány ember vette észre a hírek áradatában, de idén már megint hamarabb elértük a túlfogyasztás napját. Míg 1970-ben december 23-án ürítettük fenékig a zsákot, idén már augusztus elsején feléltük idei készleteinket. Vagyis holnaptól már megint gyerekeink, unokáink erőforrásait használjuk. És ez elég szemét dolog.


2018. január 2.

2018 – az év, amikor búcsút intek a nejlonzacskóknak (legalábbis remélem)

Hiába igyekszem környezettudatosan élni, sárga tetejű szelektív kukánk, amelybe a műanyag és a fém hulladékot gyűjtjük, szinte teljesen megtelik egy hónap alatt. Ezen persze rendre kiakadok, és megfogadom, hogy ezután sokkal kevesebb műanyagba csomagolt holmit veszek majd.


2017. december 29.

Téli vendégek a városban

A hideg hónapokban még a nagyvárosok is meg tudják örvendeztetni a madárbarátokat. A városi parkokban, fasorokban számos északról érkezett vendég keres menedéket és legfőképp élelmet. Érdemes hát nyitott szemmel járni, néha meg-megállni és végigpásztázni a belvárosi fák csupasz koronáit.


2017. október 23.

A titokzatos Turjánvidék

Talán sokan még soha nem hallottak erről a különös vidékről, pedig itt, a rákosi vipera, a túzok vagy az ürge mellett még közel 300 más védett faj is él. Itt, ahol az ország egyik legnagyobb katonai lőtere is található.


2017. október 6.

A műszálas ruhákból is rengeteg mikroműanyag jut a környezetbe

A parányi mikroműanyagokról néhány éve még nem is hallottunk. Ma már tudjuk, hogy szinte mindenhol ott vannak, az iparvidékek vagy városok közelében épp úgy, mint mindentől távol eső, hegyi tavakban.


2017. szeptember 13.

Köszönöm, szívószálat nem kérek!

„Na, nehogy már a szívószállal is bajod legyen!” – gondolják most magukban páran, pedig zöld zsörtölődésem teljesen jogos. Valóban komoly bajok vannak ezzel a jelentéktelennek tűnő kis használati tárggyal. Az egy dolog, hogy tök felesleges az életünkben, ám ennél nagyobb probléma, hogy igen komoly környezeti károkat is okoz.


2017. szeptember 9.

Egyre jobb a vízminőség, de hová lettek a halak?

A Duna, ahogy a legtöbb folyó számos problémával küzd, de biztató, hogy már a mérések is azt mutatják, hogy a folyó állapota egyre jobb. De azért még nem dőlhetünk hátra.


2017. július 28.

A „lúszarmadár” esete az emberrel, avagy az egyiknek sikerül a másiknak nem

Az ember folyamatos alkalmazkodásra kényszeríti a madarakat. A természetes élőhelyek átalakítása miatt egyre több faj egyedei próbálnak otthonra lelni a városokban, a klímaváltozás pedig elsősorban a vonulókat kényszeríti új stratégiák kidolgozására.


2017. július 16.

Kész vadon a Balaton

gyáltalán nem túlzás azt állítani, hogy a Balaton egy igazi vadon, persze ahhoz, hogy ezt észrevegyük, az is kell, hogy kellő közelségből szemléljük a tó élővilágát. Tihanyban, a Balatoni Limnológiai Intézet nyílt napján épp erre volt lehetőségünk.


2017. június 27.

Újra vízre szállnak a PET-kalózok

Idén már ötödik alkalommal rendezik meg a Felső-Tiszán a PET Kupát, mely egy Európában is egyedülálló környezetvédelmi rendezvény, ahol hulladékkal küzdenek a hulladék ellen.