Újra vízre szállnak a PET-kalózok

most | 2017. június 27.

Idén már ötödik alkalommal rendezik meg a Felső-Tiszán a PET Kupát, mely egy Európában is egyedülálló környezetvédelmi rendezvény, ahol hulladékkal küzdenek a hulladék ellen.

A csendes-óceáni szemétszigetről sokat lehet hallani a médiában, de sajnos, nem is kell olyan messzire mennünk, hogy hasonló képződményeket lássunk. Időnként a Tiszán is hatalmas, PET-palackokból álló szigetek úsznak.

Ezért indult el 2013-ban PET Kupa, melynek legfőbb célja a folyó védelme és tisztítása, illetve az, hogy ráirányítsák a közvélemény figyelmét a problémára. Az elmúlt évek alatt 30 hulladékhajó épült, és 10 tonna szennyező anyagot távolítottak el a folyóból, 145 súlyosan szennyezett területet derítettek fel, és 20 ilyen területet teljesen meg is tisztítottak. Az összegyűjtött palackok nagy része – a hajókkal együtt – újrahasznosító üzemekbe kerül.

Kaland és környezetvédelem

A PET Kupa több mint egy környezetvédelmi rendezvény, igazi kaland és közösségformáló esemény. A résztvevők között találunk asztrofizikust, anyukát, aki négy gyermekével versenyez, egy óceánt is átszelő hajóst és rockzenészt is. A versenyzők nemcsak hajóznak és szemetet gyűjtenek, de hajóikat ők maguk is építik. Az alapvető biztonsági előírások mellett néhány kikötés van csupán, például az, hogy a fő építőelem PET-palack legyen és a hajó megújuló energia segítségével haladjon. De ezen kívül csak a kreativitás szab határokat, szóval, aki akar, menetközben akár grillezhet is a fedélzeten.

Természetfilmes és ötletgazda

A PET Kupa szervezésén ötfős csapat dolgozik, a helyszínen pedig 25 önkéntes segíti a munkát. Míg 2013-ban, az első kupán öt csapat indult, idén, az ötödiken már 16 csapat lesz, sok veteránnal és visszatérővel” – meséli Molnár Attila Dávid, az ötletgazda mesél, aki minden évben a családjával hajózik. Bár a szervezés egész éves elfoglaltságot jelent, Attila alapvetően természetfilmes, a Természetfilm.hu filmműhely alapítója. Jelenleg épp egy dél-amerikai papagájokról szóló filmen dolgozik, de tanítja is a filmezést. Neki is köszönhető, hogy a PET Kupa az átlagnál sokkal inkább kép-, internet- és kommunikáció orientált környezetvédelmi kezdeményezés. Az első évről egy háromrészes film készült, Valamit visz a víz címmel, de sok internetes rövidfilmjük is van, és most készül egy 50 perces dokumentumfilm, Plastic Pirates címmel, a PET Kupa első öt évéről.

Mint egy sci-fi

Hankó Gergely, a PET Kupa projektvezetője környezetvédelmi tanácsadóként dolgozik, és izgalmas zöld projekteket talál ki, többek között az ő nevéhez fűződik a nagysikerű Paraszt-wellness, a „Tükörben a világ” kiállítás vagy legutóbbi akciója, a Trash Art Hungary, a hulladékból készült szobrok kiállítása. Gergely 2015-ben csatlakozott a PET Kupához, és biztos volt abban, hogy ebben a történetben neki helye van. „Felhívott, és gyakorlatilag azt mondta, hogy mostantól együtt dolgozunk – meséli Attila. Gergely ekkor szembesült először a tiszai hulladékprobléma súlyosságával is. „Tizenvalahány éve szakmabeli voltam, hulladékgazdálkodással, újrahasznosítással foglalkoztam, és azt hittem, eléggé képben vagyok a témában. De hogy a Tiszán ekkora a baj, azt még én sem tudtam.” A legnagyobb sokk a tavalyi monitorozás alatt érte. „A Felső-Tiszán, a Szamos és az Öreg-Túr betorkollása alatt jártunk, a jobb és bal parton felváltva kötöttünk ki, hogy PET-palackokkal szennyezett gócokat keressünk az ártéri erdőben. És egyszer csak ráakadtam erre a helyre, ahol egy fűz-nyár ligeterdőben több ezer négyzetméteren mindent PET-palack borított. Ott álltam egyedül az erdő közepén, előttem ez a hihetetlen mennyiségű hulladék. Utópisztikus, sci-fibe illő jelenet volt.”

Határokon át

A folyón úszó hulladék döntő része a szomszédos országokból, Ukrajnából, illetve a Szamoson át, Romániából érkezik. Ukrajnában, a Kárpátok bércei között a Fekete- és a Fehér-Tisza még kristálytiszta vizű patakként kezdi útját, néhány folyamkilométerrel lejjebb azonban már inkább szemétlerakóra hasonlít a folyó. Kárpátalján még nincs szervezett hulladékgazdálkodás. Hiányzik az ellátórendszer, így a lakossági (kommunális) hulladék szervezetten kerül ürítésre a Tisza árterében. „Az emberek megszokták, hogy hulladékaik lebomlanak és ártalmatlanok. Sokáig a faluszélen rakták le azt, idővel azonban, a fogyasztói társadalom térhódításával együtt megjelentek a veszélyes hulladékok, és a rengeteg műanyag is. Az ártalmatlan komposztáló gödrökből így lettek időzített bombák. Minden település szélén több ilyen kupac van, ahol az állati tetemtől a pelenkán át szárazelemig, minden megtalálható” – meséli Gergely, aki idén tavasszal látogatott el Beregszászra. Most azonban talán elindul valami, ennek jele a Miniszterelnökség által is támogatott Tiszta Kárpátalja program is, melynek részeként 30 önkormányzat kezdte el, civilekkel karöltve kitakarítani települése környezetét.

„Minden évben egyre több időt töltünk a Tiszán, és az a cél, hogy egész évben tudjunk ott tevékenykedni – mondja Gergely. De a legjobb az lenne, ha egy évtizeden belül már csak evezős túrákat kellene szervezni, és a gyerekeimnek csak a PET Múzeumban tudnám majd megmutatni, milyen is volt egy PET-hajó.”

A turistamagazin.hu oldalon megjelent cikk rövidített változata.

Képek forrása: www.petkupa.hu

Bárki csatlakozhat a PET-kalózokhoz

Az egyhetes megmérettetésnek megközelítőleg 250 kalóz vág neki. A táv 71 folyón megtett kilométer 6 állomással (Dombrád, Ibrány, Balsa, Tokaj, Tiszaladány és Tiszalök). A cél igen komoly. Megduplázni a tavaly gyűjtött hulladékmennyiséget, azaz annyi szemetet összeszedni, mint az elmúlt években eddig összesen.

A színes programot felvonultató eseményre számos helyen be lehet csatlakozni. A rajtot megelőzően június 29-én előszedést tart a PET kupa, ahova minden, a Tiszáért tenni kész önkéntest örömmel várnak 09:30-kor az ibrányi Tisza-parti szabadstrandon. A hulladék hajók vízrebocsátás megtekinthető július 3-án a dombrádi szabad strandon, majd a két szemétszedő csapat találkozása július 5-én 16 óra magasságában a tokaji hídnál.

Az érdeklődők július 6-án a „Tisza Napján” ismét találkozhatnak a kalózokkal és hajóikkal Tokajban, valamint július 8-án drukkolhatnak a befutóknak és meghallgathatják az eredményhirdetést a tiszalöki Feketeszakáll Kalandpark és Strand területén, illetve július 9-én 15 órakor ugyanitt együtt ugorhatnak az élő folyókért a WWF szervezésében. A helyszínre jutásban a MAV-START Zrt és aGYSEV Zrt 50%-os menettérti kedvezményt biztosít az V. PET Kupa résztvevőinek. A részletes program letölthető a www.petkupa.hu oldalról.

2017. június 27.