Virágba borultak a levendulamezők

most | 2020. június 14.

Eseményekben gazdag időszak a június közepe, már ami a természetet illeti. Virágzik a Tisza, már gyújtogatják lámpásaikat a szentjánosbogarak és ilyenkor pompáznak a levendulaültetvények is, amelyekből egyre több van már az országban.

Az utóbbi években két levendulásba jutottam el a virágzás idején. Az egyik Budapest közelében található, a másik pedig a Balaton déli partján. Mindkettő gyönyörű és ráadásul elképesztően szép környezetben fekszik.

Levendulamező a Nagy-Kevély lábánál

Pilisborosjenő határában évente többször is szoktunk kirándulni, ott a Nagy-Kevély, a Teve-szikla, a film kedvéért felépített egri vár. Egy kellemes, nem túl hosszú túra, mely kisgyerekkel is bejárható. A sok szépség mellett júniusban egy újabb színfolt is került a palettára, a Kevélyhegyi Levendulás, amit 2016-ban telepítettek. Pilisborosjenőn a szőlő termesztésének van hagyománya, levendulát korábban nem ültettek itt még ilyen nagy mennyiségben.

A lila mezőt és a háttérben magasodó Nagy-Kevélyt mintha csak egymásnak teremtették volna. Öt perc merengés egy levendulaültetvény közepén, és az ember úgy érzi, mintha kicserélték volna, és a világ is szebb lenne. Szóval már csak ezért is megéri kimenni. Természetesen Szedd magad!-lehetőség is van és fotózni is lehet, és a fotósok kedvéért még egy kis területet is elkerítettek, ahonnan nem lehet a levendulákat leszedni.

További infók: ITT

Kőröshegyi levendulás

A Balaton partjától három kilométerre található Kőröshegy neve mára összeforrott a völgyhíddal, de a gigantikus híd mellett van itt más látnivalói is. A faluban 2012 óta létezik a levendulagazdaság, melynek a fekvése már önmagában is gyönyörű, a levendulától illatozó domb tetejéről ugyanis a Balaton és a Tihanyi-félsziget is látszik. A levendula egy részéből a Pannonhalmi Apátságban olajat készítenek, de szörp és testpermet is készül az itteni virágokból.

Az ültetvény már önmagában is gyönyörű lenne, de a birtok fekvése még tudja fokozni a látványt, a levendulától illatozó domb tetejéről ugyanis a Balaton és a Tihanyi-félsziget is látszik. A környék tavasszal is hasonló szépségeket kínál, akkor a birtok tulipán és nárcisz ültetvényei borulnak virágba.

Kőröshegy környékén több látnivalói is van, ezekről a turistamagazin.hu korábbi cikkében meséltem.

További infók: ITT

2020. június 14.