2018. február 21.

Titokzatos romok az erdő mélyén

A Vértesben viszonylag közel egymáshoz változatos látnivalókat találhatunk, melyekért még így tél végén is érdemes felkerekedni. Van középkori templomrom, egy lebegő falu, és még marsbéli tájon is sétálgathatunk.


2017. november 13.

Ahol a Körös és a Tisza találkozik

Csongrád viszonylag közel van hozzánk, de egyetemista voltam, mikor először jártam ott. Pontosabban átutaztam a szegedi egyetemre buszozva. Épp itt volt az ideje, hogy alaposabban is körülnézzek a Tisza-parti városban.


2017. október 27.

10 ok (és 10 kép), amiért szeretem Zebegényt

Zebegény szerintem az egyik legszebb falu az országban. A környéken remek túrákat lehet tenni, de érdemes a településre is időt szánni. Nemcsak azért, mert szép, de azért is, mert tele van érdekes történetekkel. Elmondom, én miért szeretem.


2017. október 17.

Ha a sziklák mesélni tudnának

Az Északi-középhegység két különleges látnivalóját is emberi kéz alkotta. Míg az egyikről tudjuk, hogy mikor és miért, a másikról egyelőre csak feltételezések vannak. Az azonban biztos, hogy mindkettőt látni kell.


2017. október 10.

Őszi séta a hullámtérben – Halásztelki tanösvény

A Hármas-Körös hullámterében található tanösvényt bármelyik évszakban is keressük fel, nem távozunk élmények nélkül. Csak elég figyelmesnek kell lennünk, és rájövünk, tele van élettel a táj.


2017. szeptember 27.

Az ismeretlen Upponyi-szoros

Kevesen ismerik, még kevesebben jártak ott, pedig az Upponyi-szoros hazai viszonylatban különleges látnivalónak számít, és ideális úti cél egy őszi kiránduláshoz.


2017. szeptember 23.

Randevú a jósvafői szalamandrákkal

Bebarangoltuk az Aggteleki-karszt vidékét, és időnk nagy részét ezúttal nem a föld alatt, inkább a föld színén töltöttük. Egy korábbi, őszi kirándulás rövid krónikája, lovakkal, szarvasokkal és szalamandrákkal.


2017. augusztus 30.

Kilátók, rendhagyó külsővel

Jó fent lenni. Jó onnan lenézni. A magasból minden szép, vagy legalábbis elég távol van ahhoz, hogy még a csúf is érdekesnek tűnjön. A táj messzire nyújtózik előttünk, a felhők szemmagasságban lebegnek, és az élet ott lenn csupán apró mozaikok halmaza. Következzen most három hazai kilátó, amely kicsit más mint a többi.


2017. augusztus 13.

Múltidéző malmok – slow turizmus a javából

Hajdan a szélmalmok szervesen hozzátartoztak az alföldi tájképhez. A vízimalmok is mindennapos látványnak számítottak a hegyi patakokon, ahogy a hajómalmok is nagyobb folyóinkon. Ma azonban, sajnos, már csak mutatóban találhatunk néhányat ezek közül.


2017. július 22.

Egyik ámulatból a másikba estünk a Jakab-hegyen

A Jakab-hegy a Mecseken belül is nagy kedvencem. Persze, önmagában is gyönyörű, de, ami különösen jó benne, hogy viszonylag kis területen sok-sok érdekességet tartogat a túrázók számára.


2017. március 28.

Vadludak nyomában

Egy hely, ahol még megmaradt valami az egykori, hatalmas „vadvízországból”, és ahol úgy lehet órákon keresztül gyalogolni, hogy a madarakon, őzeken és vaddisznókon kívül mással, nem igen találkozik az ember.


2017. március 28.

A hegy, amit félig elhordtak

A Bükkben található Bél-kői tanösvényen a jelen értékei mellett a múlt is feltárul. Bár a hajdani mészkőbányászat hatalmas tájsebet okozott, a hegy és annak környéke természeti értékekben még ma is nagyon gazdag.


2017. március 28.

Misztikus kolostorromok

Hegytetőkön, csendes völgyekben megbúvó kolostorok egykor a világtól elvonult szerzeteseknek adtak otthont. Emléküket ma már csak romok őrzik, melyek azonban még most is misztikus hangulatot árasztanak. Következzen most három kolostorrom, melyekért még ebben a barátságtalan, hideg időben is érdemes kimozdulni.