A lombok között sétáltunk Tardoson

ökoturista | 2020. november 7.

Különös élmény tizenegy méter magasan, a fák között sétálni, de a Gerecsében található Tardosra nemcsak a lombkoronasétány miatt érdemes ellátogatni, a közeli Malom-völgy tanösvény is megér egy túrát.

Újabban rákattantam a gyerekbarát túrákra, és folyton azt nézem, hol vannak olyan túralehetőségek, amelyek egy ovis számára is izgalmasak, ugyanakkor viszonylag könnyedén teljesíthetők.

A Komárom-Esztergom megyében található Tardos ebből a szempontból ideális célpont, két rövidebb túra mellett ráadásul egy klassz büfé is van itt, ahol megfizethető áron lehet finomakat enni a szabadban. Plusz bónusz az alsó tagozatos gyerekeknek, hogy az itt található két tanösvény egy-egy Kajla-karikát is ér, amit a büfében lehet megkapni.

Fotó: bp-erdo.hu

A lombkoronaösvényt a Tardos és Süttő között haladó főútról lehet megközelíteni, a Malom-völgyi tó után pár percet kell még autózni Süttő irányába. A Vörös-híd közelében levő parkolóhelyet a térkép is jelöli, de azért érdemes GPS-t használni, mert könnyen elvéthetjük a leágazást.

Az autót a főút melletti kis parkolóhelyen hagyhatjuk, és innen már csak pár percet kell sétálni ahhoz, hogy elérjük a hatalmas építményt, amelynek méretei nemcsak leírva, de alatta állva is igen tekintélyesek. A kör alakú tanösvény átmérője 44 méter, hossza 105 méter, és egy egykori kőfejtő területén építették fel.

A lombkoronaösvényen hamar megteszünk egy kört, amit aztán még jó pár követ az ott töltött idő alatt. A képeken még elég zöld minden, mert október elején jártunk ott, most bizonyára még szebb az erdő.

Nem sok lombkorona tanösvényen jártam még, pedig van már jó néhány az országban, hisz az utóbbi időben szabályos lombkoronaösvény-bumm volt mifelénk. Egyelőre tartózkodó állásponton vagyok ezek megítélésével kapcsolatban. A monumentális építmények számomra idegenül hatnak az erdőben, de az tény, hogy a gyerekek imádják azokat, és az is, hogy különös élmény ilyen magasságból szemlélni az erdőt.

Kicsit még bóklásztunk itt, aztán visszaautóztunk a Tardos felé, a közeli Malom-völgyi tóhoz, amely a Gerecse Natúrpark egyik legnépszerűbb kirándulóhelye. Ez azt hiszem, nemcsak a valóban szép tájnak, de az itteni büfének is köszönhető. Ahogy láttam, sokan csak a méretes hekk kedvéért ugranak ki ide.

A 1,5 km hosszú Malom-völgyi tanösvény a tó feletti hegyre vezet fel, 1-1,5 óra alatt járható be. Az első tájékoztató táblák a tó partján vannak, utána viszont már csak irányjelző táblák vannak az erdőben. Épp ezért ajánlom, hogy aki ide készül, előzetesen szerezzen be egy tanösvénykísérő füzetet, annak segítségével nem téved el és az egyes állomásokhoz kapcsolódóan számos érdekességeket is megtudhat. A füzetet a környékbeli Tourinform irodákban (Tatán, Komárom), vagy a tardosi Kemencés Fogadóban lehet beszerezni.

Ezt mi nem tudtuk, így füzet nélkül indultunk útnak, emiatt akaratlanul kicsit le is rövidítettük az útvonalat. Az egyórás túra azonban így is szép volt, sziklákkal, gyönyörű mohákkal, zuzmókkal és szép kilátással, no és meredek lejtőkkel, amelyek különösen lefelé adták fel a leckét. A túra a kiindulóponthoz, a Malom-völgyi büféhez érkezik vissza, így a gerecsei élményeket egy kései ebéddel koronáztuk meg.

 

2020. november 7.