Kilátók, rendhagyó külsővel

ökoturista | 2017. augusztus 30.

Jó fent lenni. Jó onnan lenézni. A magasból minden szép, vagy legalábbis elég távol van ahhoz, hogy még a csúf is érdekesnek tűnjön. A táj messzire nyújtózik előttünk, a felhők szemmagasságban lebegnek, és az élet ott lenn csupán apró mozaikok halmaza. Következzen most három hazai kilátó, amely kicsit más mint a többi.

Kilátó bányászmúlttal – Ranzinger Vince-kilátó, Tatabánya

Tatabánya leghíresebb pontjától, a Turul-emlékműtől 15-20 percnyi sétával érjük el a Kő-hegyen álló, a maga nemében különleges kilátót. A forma a régi, csak a funkció változott, mondhatnánk, hisz a harminc méter magas építményt az egykori szénbánya egyik aknájának felvonójából alakították ki.

A kilátót Ranzinger Vince bányamérnökről nevezték el. Ha fel akarunk menni a toronyba, tanácsos tériszonyunkat odalent hagyni, mert a keskeny lépcsőkön bizony van, akinek megremeg a lába. De ha leküzdöttük félelmünket, fentről – jutalom gyanánt – Tatabánya és a környező települések, Óbarok, Oroszlány és Komárom látványa tárul elénk.

A Turul-emlékmű alatt, a Kő-hegy oldalában egy mintegy 45 méter hosszú és 12–14 méter széles barlang található. A Szelim-lyuk nevű képződmény teteje néhány éve beszakadt, és a hét méter széles kürtőn keresztül a kék ég tekint be a barlangba.

A legenda szerint a török hódoltság idején Szelim szultán a katonáival máglyát rakatott a bejártnál, és a máglya füstjével fojtotta meg a falvak barlangba menekült népét.

Futurisztikus látvány a hegytetőn – Csergezán Pál-kilátó, Budai-hegység

A Budai-hegység legmagasabb pontján, az 559 méter magas Nagy-Kopaszon álló kilátó egyedi formájával már önmagában is különleges látvány. A 2005-ben felhúzott építmény vörösfenyőből készült, és sűrű lécborításának köszönhetően a feljutás még tériszonyosok számára is csupán könnyed bátorságpróba.

A kilátó legfelső szintjéig 100 lépcsőfokot kell leküzdenünk, de megéri, mert a 18 méteres magasságból gyönyörű a panoráma. Tiszta időben a Mátrától a Pilisen és a Zsámbéki-medencén át egészen a Velencei-hegységig ellátni.

A kilátóhoz Nagykovácsi felől, valamint a Budakeszi és Telki közötti úttól egyaránt kétórás sétával juthatunk el, a Sisakvirág tanösvényen haladva. A 2012-ben létesített tanösvény a Nagy-Kopasz bükköseiben élő farkasölő sisakvirágról kapta a nevét. A kilátó névadója Csergezán Pál, ismert természet- és vadászfestő, aki többek között Fekete István és Kittenberger Kálmán könyveit is illusztrálta. Élete utolsó éveit Telkiben töltötte. Hamvait a falu közelében húzódó erdőben helyezték örök nyugalomra.

Az újragondolt öntöde- Fellner Jakab-kilátó,Tata

A Fellner Jakab-kilátó eredetileg egészen más feladatot látott el, itt működött a Turul sörétöntöde. Stieber Antal 1939-ben igen jó üzleti érzékkel fogott bele a sörétgyártásba. A két világháború között ugyanis nagy igény mutatkozott az apró lövedékre, amit korábban csak külföldről lehetett beszerezni. A torony nem csak nagyzolás, az apró sörétek gyártáshoz régen tényleg egy egész toronyra volt szükség. A sörétet ugyanis hajdan úgy készítették, hogy a magas söréttorony tetejéből csepegtették az olvadt ólmot a földszinten található, vízzel teli edénybe. Az ólomcseppek zuhanás közben gömbalakot vettek fel, a vízben pedig már ilyen formában szilárdultak meg. A hatvanas évek óta a gyártás már más módszerrel folyik, ezért később már nem építettek ilyen tornyokat. Az országban csak egy hasonló építmény van, Tolna megyében, Borjád településen.

A 37 méter magas kilátóba 175 lépcsőfok visz fel. De megéri megküzdeni a lépcsőkkel és a tériszonnyal, mert csodaszép fentről a város és a környező vidék, a Gerecse hegyei, Tatabánya és Dunaalmás is látszik fentről.

Tata tele van a kilátó névadója által tervezett épületekkel. A kastélytól kezdve vízimalmokon át, a város legnagyobb templomáig, minden a neves uradalmi építőmester nevéhez fűződik. A városban sétálva végig lehet követni Fellner munkásságát, a kapucinus rendháztól kezdve, ahol még mint segéd kezdte bontogatni szárnyait, a hatalmas Szent Kereszt-templomig, melynek elkészültét már nem élhette meg. A város nagyhírű építészét itt a kriptában helyezték örök nyugalomra, és egész alakos szobra a templom mellett áll.

2017. augusztus 30.