10 ok (és 10 kép), amiért szeretem Zebegényt

ökoturista | 2017. október 27.

Zebegény szerintem az egyik legszebb falu az országban. A környéken remek túrákat lehet tenni, de érdemes a településre is időt szánni. Nemcsak azért, mert szép, de azért is, mert tele van érdekes történetekkel. Elmondom, én miért szeretem.

1.Meseszép környezetben fekszik

Zebegény esetében a festői fekvést akár szó szerint is érthetjük, hisz a falu és gyönyörű környezete számos festőművészt megihletett, és ihlet meg ma is.

2. Itt áll az ország egyik legszebb temploma

A főtér meghatározó épülete Kós Károly és alkotótársainak magyaros-szecessziós temploma, amit a 20. századi templomépítészet egyik legszebb hazai alkotásának tartanak.

3. Szőnyi István zebegényi képei újra és újra elvarázsolnak

A század elején számos művész is felfedezte magának a falut, és többen nemcsak a nyári hónapokat töltötték itt, hanem le is telepedtek. Köztük volt Szőnyi István is, akit ma is a Dunakanyar festőjeként emlegetnek, egykori lakóháza ma múzeum.

4. A faluhoz szorosan kötődik egy másik híres festőművész, Amrita Sher-Gil is

Amrita Sher-Gilt sokan az indiai Frida Kahlo-ként emlegetik, mert nemcsak megjelenésükben hasonlítottak egymásra, de Sher-Gil személyisége és kalandos élete is sokban emlékeztet a mexikói festőnőre. De mindennek mi köze van Zebegényhez? Nagyon is sok, India egyik leghíresebb festőnője ugyanis félig magyar származású volt, és gyerekként a nyarait Zebegényben töltötte, és később Indából is többször hazalátogatott.

5. A faluban számos régi villa és szép épület van

Mint amilyen például ez a tornyos, faszerkezetes, svájci stílusú épület, amely száz évig gyermeküdülőként működött Zebegényben. Eredetileg azonban egészen más céllal építették; az 1896-os milleniumi világkiállítás Dohánypavilonja volt. Az épület ma már magántulajdonban van.

6. A bájos Napraforgó-házak is különleges színfoltjai a falunak

A Duna-parti kis utca kékre festett, mesebeli házikóit gróf Károlyi Lászlóné gróf Apponyi Franciska építtette. A jótékony grófnő az 1920-as évek végén költözött Zebegénybe, ahol a helyi szegény gyerekeket is felkarolta.

7. A közeli magaslatokról pazar a kilátás

A falu feletti vörösfenyőből készült Kós Károly-kilátót két éve adták át. Az építmény részben egy templomra, részben pedig egy római őrtoronyra emlékezet, mivel a közelben húzódott a Római Birodalom határvonala, a limes.

8. A legszebb panorámájú csertölgy pedig a szívem csücske.

9. Imádom azt is, hogy néhány lépés, és már az erdőben lehetünk.

10. És végül, a Duna, melynek partján, minden évszakban és napszakban, órákat tudnék üldögélni. A folyó hangja, a túloldalon magasodó hegyek látványa, felér egy nyugtató meditációval.

Zebegényről hosszabban is írtam a turistamagazin.hu-n.

2017. október 27.