Három kirándulás az őszi Dunakanyarban

ökoturista | 2020. szeptember 22.

Rajongok a Dunakanyarért, és akárhányszor járok is ott, mindig elcsodálkozom, hogy lehet egy hely ennyire gyönyörű. Most három olyan kirándulóhelyet szeretnék ajánlani, amely ősszel is jó úti cél lehet.

A nagymarosi Gesztenyés tanösvény

Ha ősz és Nagymaros, akkor szelídgesztenye. A város környéki hegyoldalakban található ugyanis az ország egyik legnagyobb és legrégibb szelídgesztenyése. A hagyomány szerint Károly Róbert, Nagy Lajos és Mátyás idején is jelentős telepítések történtek a dél-börzsönyi lankákon. A marosi gesztenye keresett árucikk volt a múltban. A gyümölcstermesztés számára kedvező település mikroklímája, a hegyek ölelte fekvés és a Duna „fűtő” hatásának köszönhetően itt az átlagnál ritkábbak a tavaszi és az őszi fagyok.

A közel 5 kilométeres Gesztenyés tanösvény a város központjából, a kompkikötő közeléből indul. Az útvonal első szakasza a városban halad, érinti többek között a középkori alapokon nyugvó templomot és a Kálvári-dombon álló kápolnát. Az erdőben haladva láthatunk idős és nem túl jó állapotú szelídgesztenyéket, amelyeket sajnos egy kéregrák nevezetű betegség pusztít.

A tanösvény tábláin sok információt kaphatunk, nem csak a szelídgesztenyésekről, de a város történetéről és a környék élővilágáról is, útközben pedig szuper kilátásban lehet részünk. Aki nem szeretné a tanösvény teljes hosszát végigjárni, az a Fehér-hegyen levő Kaci- pihenőnél rövidíthet, itt a kék kereszt jelzésen, a Fehérhegy utcán lehet visszatérni a városközpontba. A tanösvény nyomvonala itt érhető el.

A visegrádi Apátkúti-völgy

A Visegrádi-hegység gyönyörű szurdokvölgyét nem túl régen fedeztem fel, valahogy a Dunakanyar egyéb látnivalói eddig háttérbe szorították. Mikor aztán idén nyáron először jöttünk el ide, leesett az állam. A vadregényes völgyben hatalmas kősziklák, sziklafalak között haladunk, zúgókon kelünk át, csobogók és harsogó zöld páfrányok kísérnek minket, szóval minden adott egy kalandos kiránduláshoz.

Útközben aki szeretne nem csak ehet pisztrángot, de akár maga is kifoghatja az ebédjét a pisztrángtenyészet egyik tavában. A hangulatos Telgárthy-rét a piknikezők kedvenc helye, itt azért sokan össze tudnak jönni egy-egy hétvégén, de minél beljebb haladunk a völgyben, annál kevesebb lesz az ember. Elhaladunk a Kaán Károly-forrás mellett, amelynek vizéért nagy ballonokkal is kijárnak a visegrádiak.

Aki szeretne, egészen Pilisszentlászlóig is túrázhat, vagy a Spartacus-ösvény beiktatásával egy körtúrát is tehet. De kisebb gyerekekkel is kellemes sétát lehet tenni, egy darabig aszfalt úton haladunk, aztán pedig egy széles földúton, ami néha elkeskenyedik a mély völgy mellett, itt azért kézenfogva menjünk a kicsikkel. Ha nagy eső van, akkor viszont halasszuk a túrát, mert akkor lehetnek csúszós, veszélyesebb szakaszok.

Az Ördögmalom étteremből, néhány száz forintos belépődíj ellenében lehet megnézni a Bertényi Miklós Füvészkertet. Nekünk ez eddig kimaradt, de ősszel szerintem bepótoljuk, annál is inkább, mert itt is van egy szép szurdovölgy, tömeg viszont egyáltalán nem szokott lenni.

A Kismarosi-sziget

Ha valahol a Dunakanyarban, hát itt biztos nem kell tömegre számítani. A vadregényes ártéri erdőben maximum néhány horgásszal találkozni. Ez a terület annak a Nagymarostól Kismarosig tartó beépítetlen, erdőkkel, mezőkkel, fás ligetekkel, gyümölcsösökkel tagolt hatalmas hullámtérnek a része, amit Dunamezőnek is hívnak.  

Mi Kismaros északi szélén egy földúton közelítettük meg a fűz-nyár ligeterdővel ölelt holtágat, amelynek medrét egy kőgát választja ketté. A meder egyik felében még van víz, a másik már szinte teljesen feltöltődött.

A kőgáton lehet bejutni a Kismarosi-szigetre, amelynek másik oldalán már a nagy Duna hömpölyög, túlpartján a visegrádi vár ül a hegytetőn. A ligeti és parti szőlővel befutott nyarak egészen különleges hangulatot teremtenek a szigeten, mintha békés, zöld óriások álldogálnának egymás mögött. Nem kevésbé különösek azok a Duna-parton álló, tekervényes gyökerű fák, amelyek gyökerét kimosta a folyó, és a fák most ezekkel a csupaszra került fonatokkal kapaszkodnak, amíg még tudnak.

2020. szeptember 22.