Aki kilépett a fogyasztói társadalomból, és nem bánta meg

zöld portré | 2017. szeptember 4.

Marc Boyle bebizonyította, hogy lehetséges megálljt parancsolni a mérhetetlen fogyasztásnak. Itt a XXI. században, amikor életünk szinte semmi másról nem szól. Három évig élt pénz nélkül, és állítja, soha nem érezte magát jobban.

A fejlett nyugati világban ma már egyre többen vannak, akik úgy döntenek, hogy pénz nélkül élik életüket, nem termelnek szemetet és önfenntartásra rendezkednek be. A radikális életmódváltás nem kevés lemondással jár, de ők állítják, sokkal boldogabbak, amióta így élnek.

Nyilvánvaló, hogy ez a gyilkos tempó, amit mi emberek diktálunk, sokáig nem tartható fenn. Ennek ellenére a legtöbb embernek sajnos eszébe sem jut, hogy egészen másképp is lehetne élni. Vannak azonban olyanok, akiknek annyira elegük lett a mérhetetlen fogyasztásból, pazarlásból és szüntelen pénzhajhászásból, hogy radikális lépésre szánták el magukat, és megpróbálták teljesen átformálni életüket úgy, hogy ezzel hozzájáruljanak egy élhetőbb és valóban fenntartható világ létrejöttéhez. Nem állítják, hogy mindez nem jár áldozatokkal, és hogy az elején nem nehéz, de miközben számtalan dologról le kellett mondaniuk, valahogy mégis sokkal boldogabbak lettek.

Pénz nincs, lelki béke van

Mark Boyle közgazdaságtant tanult az egyetemen, de élete egyáltalán nem a pénz körül forog, épp ellenkezőleg. Az ír fiatalember szerint a világ legtöbb problémájának forrása a mértéktelen fogyasztás és ennek eszköze, a pénz. Ezért eldöntötte, belefog egy kísérletbe, és megpróbálkozik a pénz nélküli, önfenntartó életmóddal. 2008 végétől három évig élt pénz nélkül, tapasztalatait egy ma már bestsellerré lett könyvben, a Moneyless Manben (Pénz nélküli ember) írta meg.

Miután meghozta döntését, Boyle beköltözött egy adományként kapott lakóautóba, és egy biofarmon élt, ahol korábban önkéntesként dolgozott. Akár esett, akár fújt, szabadtéren főzött, ha fázott, tüzet rakott, biciklivel járt és komposztvécét használt. Vécépapírnak a helyi újságostól kért lejárt újságokat, fogkrémjét pedig maga keverte, szépiacsontból és őrölt édesköménymagból. „Az első év végén sokkal jobban éreztem magam, mint bármikor korábban, egészségesebb voltam és sokkal inkább békében éltem önmagammal.”

Nem az a fontos, mennyi van a bankszámládon

Azért a modern élet vívmányait sem száműzte az életéből, mobiltelefonját és laptopját napenergiával működtette, és volt olyan is, hogy barátaival közel ezer embernek rendeztek bulit, úgy, hogy az egyetlen pennyjükbe sem került. A menü kizárólag olyan ételekből állt, amelyeket máshol kidobott, de még ehető alapanyagokból főztek, a mozit és a hangosítást pedig a bicikliző emberek által termelt energia működtette. „Ha a levegő, amit beszívok a tüdőmbe vagy a forrásvíz, ahonnan az ivóvizem jön szennyezett, ha a talaj, amelyben a táplálékom megterem, le van gyengülve, az az egészségemre is közvetlen hatással lesz. Ezek a hétköznapi összefüggések mintha a mai világban nem lennének egyértelműek. Ha a pénz nélkül él az ember, arra is rájön, hogy a biztonsága nem attól függ, mennyi van a bankszámláján, hanem attól, milyen kapcsolata van a körülötte élő emberekkel, állatokkal, növényekkel.”

Élet laptop és telefon nélkül

Marc Boyle bebizonyította, hogy a fejlett nyugati világban igenis lehetséges megálljt parancsolni a mérhetetlen fogyasztásnak, sőt radikálisan minimalizálni is lehet azt. Bár remekül érezte magát, három év pénz nélküli lét után mégis úgy döntött, hogy visszatér a pénz világába, azzal a céllal, hogy olyan projekteket indíthasson be, amelyekkel segítséget nyújthat másoknak, akik szintén szeretnének elindulni ezen az úton.

Érdekes fordulat, hogy pénzmentes életmódjával végül sok pénzt keresett, könyvének ugyanis nagy sikere lett. A pénzt viszont nem magára, inkább egy önfenntartó gazdaság létrehozására fordította. Jelenleg Írország nyugati részén él, megjelent második könyve is és rendszeresen ír környezetvédelmi témákban egy neves brit lapnak. Ma már azonban szigorúan csak tollal, papírra. 2016 végén ugyanis egy újabb életmódváltásba kezdett, kizárta életéből a technológiai eszközöket. „Szerdától laptop, internet, telefon, mosógép és televízió nélkül fogok élni. Vissza akarom kapni az életemet. Vissza akarom kapni a lelkemet.” – írta ezt kilenc hónappal ezelőtt. És köszöni, azóta is remekül van.

2017. szeptember 4.